Kellel veel jõulusalmid õppimata….

JÕULUVANA PESUPESU

JÕULUVANA PESU PESI
MASINAGA KAHEKESI.
MASINASSE LÄKSID KUUB,
PÜKSID, SOKID, TRUSSIKUD.
EI TA TEADNUD, MIS TA TEGI,
PANNES PESUD PESSU SEGI!
PUNAPÜKS JA PUNAKUUB
OLID PÄRAST HALL JA PRUUN.
MIS KÜLL JUHTUS?
MILLES ASI?
MIKS NII TEGI PESUMASIN?
ÕNNETUNA JÕULUVANA
LÕPUKS MÕISTIS, MILLES JAMA:
TEMA MUSTA VÄRVI SOKID
TEGID PESUST VÄRVIPOTI,
MÄKERDASID RIIDED ÄRA!
KAS NÜÜD JÄÄVAD JÕULUD ÄRA???

JÕULURÕÕM

JUBA JÕUDMAS JÕULUKESED,
SAAMAS PRISKED PIPARKOOGID,
KUUSEPUU ON PÜSTI KESET
TUBA, KUHU PÜHAKS TOODI.
NÜÜD ON LASTEL EHTIMIST
JA SIIA-SINNA VEHKIMIST
JA SALMIKESTE LUGEMIST
JA KINGIKOTTI PUGEMIST,
KÜÜNLASÄRA, MORSISÕÕMU,
PRISKET PUHAST JÕULURÕÕMU!

Aga mul isiklikult on hea meel, et sel aastal detsembris ei peagi naba paigast ära tõmbama muude sekeldustega, vaid on aega jõulude peale mõelda ja rõõmustada. Ja ette valmistada, loomulikult. Eile tegin valmis hunniku pähkli-muretaignakringlikesi. Täna õhtul tahaksin sülti keeta ja plikaga koos piparkooke teha – piparkoogitaigna tegin sel aastal ka ise. Ei olnud see suhkru kärsatamine nii hirmus midagi ja tainas tuli tõesti väga hea. Ausalt öeldes ei olnud sugugi keerulisem või vaevanõudvam kui mistahes muu taignaga mässamine (segamiseks kasutasin muidugi köögikombaini…). Ma ei tea, miks ma kogu aeg olin arvanud, et piparkoogitaigen tuleb ikka valmis kujul osta – eks ole. Nüüd ma arvan, et ei osta enam eluski valmis taignat. Hea, et ema selle retsepti ajalehesabast leidis. Eks siis näis, millised saavad piparkoogid.
Kui mõni uudishimulik kah ise tahab piparkoogitaigna tegemist proovida, siis:

Piparkoogitainas ajalehesabast

500 g suhkrut
2,5, dl vett
400 g võid (päris võid, mitte margariini)
2 muna
1/4 tl soola
30 g piparkoogimaitseainet
1/2 tl soodat
1 kg nisujahu

Paksu põhjaga potis suhteliselt tugeval kuumusel lasta pidevalt segades sulada umbes 250 g-l suhkrul. Kui kõik on sulanud ja tükke ei ole, lisada peene nirena keev vesi, ikka kogu aeg segades. Keeda veidi, lisa ülejäänud suhkur ja keeda veel veidi, kuni siirup on ühtlane ja tumenenud (aga mitte kõrbenud). Jahuta toatemperatuurini või vähemalt leigeks.
Siis sega toasooja või hulka munad, sool ja piparkoogimaitseaine. Seejärel sega hulka jahtunud siirup, lõpuks soodaga segatud nisujahu. Keera toidukilesse ja hoia vähemalt ööpäev jahedas.
(Sellest kogusest saab umbes kaks parajat pätsi tainast – umbes nagu neid poes müüakse. Mina paningi kaks pätsi eraldi kiledesse, teise koguse hoian võib-olla aastavahetuseks.)

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: